dilluns, 24 de setembre de 2007

Al nostre poble es fa cervesa artesana de qualitat

Al nostre poble s’hi ha establert una petita empresa cervesera, dedicada a la fabricació de cervesa artesana de qualitat, els hi he demanat que ens facin una explicació dels seus productes i això és el que reprodueixo en aquest article.


Las cerveses de la Companyia Cervesera del Montseny són artesanals pel seu mètode d’elaboració, integrals pels ingredients utilitzats i naturals pel sistema d’envasat.

La Companyia Cervesera del Montseny és una microcerveseria amb una capacitat productiva de 2.600 litres en cada elaboració. Mitjançant el sistema d’elaboració tradicional anglès (amb maceració pel mètode d’infusió simple), el procés productiu és pràcticament manual, amb les mecanitzacions bàsiques imprescindibles. Degut a aquestes singulars característiques d’elaboració, es produeixen Cerveses Artesanes com les que ja ens arriben de Bèlgica, Alemanya, i d’altres països europeus.

Les nostres cerveses contenen els ingredients contemplats a la Llei de Puresa Alemanya (de 1.516): aigua (del Montseny), malta (d’ordi i de blat), flor de llúpol i llevat. Només quan les característiques de l’estil cerveser reproduït ho requereixen, fem servir cereals addicionats per enriquir les propietats de la cervesa. Així doncs, la +Negra és de l’estil Stout, i conté cereal cru laminat de: civada, ordi, blat i sègol. Per tant no hi posem ni arròs, ni blat de moro, ni d’altres fècules que el que hi aporten bàsicament és el sucre per facilitar la fermentació, però que no tenen propietats organolèptiques ni nutritives sobre el producte final (la legislació –RD53/1995- permet substituir fins a un 50% de la malta de la recepta).
A més a més, tampoc utilitzem concentrats de llúpol (olis o pellet), sinó la seva flor sencera premsada i envasada al buit amb tots els seus aromes i propietats.
Per tant elaborem Cerveses Integrals degut als seus ingredients, així com al producte final que no s’ha filtrat ni pasteuritzat.
Les cerveses amb llevat es poden servir de dues maneres: deixant els sediments en el fons de l’ampolla, o bé removent-los abans de servir el final de la cervesa. La incorporació de llevat, a més d’aportar totes les vitamines i propietats beneficioses del propi llevat, modifica el sabor de la cervesa. D’aquesta manera servirem o no, el llevat dipositat al final de l’ampolla, tenint en compte la tradició de cada estil (por exemple las Weizen alemanyes sempre es serveixen amb el llevat), i principalment, els gustos personals.

A la Companyia Cervesera del Montseny envasem Cerveses Naturals, sense filtrar ni pasteuritzar. El gas carbònic (CO2) el genera de forma natural el llevat que queda contingut a l’ampolla, mitjançant una tècnica similar a l’elaboració del cava. Per tot això, aquestes cerveses naturals són cerveses vives, que evolucionen amb el temps. Cada recepta té un temps de consum òptim o preferent, però qualsevol cervesa natural amb més grau alcohol del 6º %Vol, pot fer “reserva” com amb les ampolles de vi.
A més no afegim conservants, doncs la fermentació alcohòlica en sí mateixa és una manera tradicional de transformació dels aliments per allargar-ne la conservació (semblant al curat de l’embotit o a la fermentació de la llet en el formatge). Per ser un producte Natural necessita una major cura en la seva manipulació i en el seu emmagatzematge, com per exemple conservar-lo en un lloc fresc (<20º>

+LUPULUS
Alcohol (%):5,4%

EBUS:29

Estil:Íber Ale

Cervesa rossa d’alta fermentació

+MALTA
Alcohol (%):5,1%

EBUS:24

Estil:Pale Ale

Cervesa torrada d’alta fermentació

+NEGRA
Alcohol (%):5,2%

EBUS:25

Estil:Stout Ale

Cervesa negra d’alta fermentacióció
Salut i bona cervesa:


L’equip de la Companyia Cervesera del Montseny