dissabte, 12 de març del 2011

Cine Fòrum en motiu del dia de la dona treballadora


El passat dea 6 de març al Teatre, en motiu del dia de la dona treballador, es va fer una sessió de cine-fòrum organitzada per les CUP.
La pel·lícula que hi havia anunciada era “La Sal de la Tierra”, però al final es va passar “En Tierra de Hombres”. El motiu va ser que la pel·lícula programada era en blanc i negre i subtitulada. Als organitzadors els va semblar que per ser la primera vegada que es feia una sessió d'aquest tipus, potser hagués sigut massa agosarat.
“En Tierra de Hombres” (El seu títol original és North Country) és una pel·lícula d'Estats Units, dirigida per la directora neozelandesa Niki Caro. Està inspirada en fets reals i basada en el llibre Class action de Clara Bingham i Laura Leedy Gansler. Parla de la discriminació per raons de sexe, moltes vegades amb la complicitat de dones perquè no tenen més remei.
Va tenir dues nominacions als Oscars de l'any 2005. Un a la millor actriu per Charlize Theron (Josey Aimes, a la pel·lícula) i a la millor actriu de repartiment per Frances McDormand (Glory a la pel·lícula) (font wikipedia.org).
La pel·lícula ens narra la història de la Josey, una dona amb dos fills de pares diferents, que torna al seu poble natal, al nord de Minnesota per refer la seva vida. Allà entra a treballar a les mines de ferro, un treball dur però ben pagat. Però aviat es trobarà amb la duresa afegida a la pròpia del treball, el menyspreu, les vexacions i assetjament continu que reben ella i les seves companyes per part dels seus companys de feina. Quant protesta per els fets es troba encara més amb la oposició de tota la societat, inclosa una part important de les seves companyes que entre la por a que la situació empitjori i la necessitat de mantenir el seu lloc de treball, també li giren l'esquena.
El film ens mostra la discriminació per raons de sexe en els diferents àmbits socials. La parella, els pares, el poble, el sindicat i l'empresa. I en totes les classes socials.
En acabar, es va fer una mica de tertúlia, on es va posar en relleu que en aquests moments, les dones, cobren de mitjana un 20% menys que els homes per les mateixes feines, com a pretext del fet es posa que les dones poden quedar embarassades. També es va comentar que si que estava molt bé que el dia de la dona treballadora es parles del tema, però que era un tema del dia dia i era igual d'important tots els dies de l'any.
Entre els assistents es va posar de manifest l'encert de l'acte i la possibilitat de fer-ne més , tractant aquest tema i altres que ens puguin interessar.