dissabte, 14 de juliol del 2007

SAX2007-WSFII - Dia del món de l'empresa


Aquesta setmana es celebra la trobada internacional SAX2007&WSFII la qual té com a objectius principals, per una banda, fer difusió del fenomen de la xarxa oberta entre la ciutadania, i, per una altra, esdevenir un punt de trobada i de debat per als diferents col•lectius d’arreu del món que fan xarxa oberta.

La trobada, que enguany té com a seu principal el Telecentre de Sant Bartomeu del Grau, dura fins el proper diumenge i cada dia s’hi farà una aproximació a la xarxa oberta des d’un punt de vista diferent. La sessió d’avui, ha estat dedicada a l’ús empresarial que es pot fer de la xarxa i les oportunitats tant directes com indirectes de negoci que aquesta ofereix, i que ha servit per a obrir les jornades s’ha fet, però, a l’edifici del Sucre a Vic.

Richard MacKinnon, president de l'Austin Wireless City Project i representant de la WSFII.org ha presentat, en la sessió inaugural, el projecte que ell mateix va iniciar i que està tenint un èxit notable a la ciutat texana d'Austin i als seus voltants. Aquesta ponència ha servit per posar de manifest que hi ha altres maneres lleugerament diferents d’entendre la xarxa en general i pel que fa a la seva explotació comercial a banda de la de guifi.net. Mentre a guifi.net es pensa que la xarxa l’ha de fer la ciutadania en general, i que per tant, les empreses, com a part de la ciutadania, només en són una part més, a l'Austin Wireless City Project es pensa que aquestes n’han de ser un actor principal pel que fa a l’aportació de recursos per a la construcció de la xarxa ja que també hi tenen moltes possibilitats per fer augmentar els seus beneficis, bé sigui mitjançant publicitat a la xarxa o bé directament oferint serveis utilitzant la xarxa. Al final d’aquesta ponència hi ha hagut moltes preguntes. Tot plegat responent al més pur estil de la forma de fer dins dels projectes oberts: Fomentant l'intercanvi d’idees i informació.

Després de la pausa-cafè s’ha presentat un parell d’experiències locals d’ús empresarial de la xarxa. En primer lloc Eduard Tarrats, director tècnic de SAV Vilaró, ha explicat com guifi.net els ha donat la possibilitat de l’accés a la banda ampla en una de les seves fàbriques a on no hi arriba la cobertura d'ADSL i com a partir d’entrar a una xarxa amb excés d’ample ampla de banda han anat agafant hàbits d’ús d’aquesta que inicialment ni s’havien plantejat. Oscar Barrabés, director d'IT de Fundició Dúctil Benito, ha explicat com guifi.net els ha permès muntar una xarxa virtual privada entre totes les seves plantes i fer-ne un ús intensiu, cosa que no hagués estat possible mitjançant els productes que ofereixen les operadores d’accés a Internet tradicionals. Aquests casos pràctics han servit per posar de manifest que guifi.net té sentit en si mateix com a xarxa, més enllà de les possibilitats que pugui oferir d’accés a Internet.

Joan Casals i Xevi Torres, gerent i director tècnic, respectivament, d'Ausatel Sistemes, SL, han presentat, des, d’un punt de vista pràctic, la xarxa guifi.net, i han explicat què cal fer i com cal fer-ho per entrar-hi, tant per a situacions d’ús domèstic, com per a usos empresarials.

A la tarda Juergenn Neumann, membre de Freifunk, ha coordinat un taller eminentment tecnològic a on s’ha reflexionat i debatut quines especificacions hauria de tenir un router (dispositiu electrònic que fa possible l’accés a la xarxa) de maquinari obert per ser el més útil possible per a les comunitats sense fils. Poder arribar a tenir un router de maquinari obert és un dels mites d’aquestes comunitats que ara, gràcies als contactes que en Juergenn té amb certs fabricants de hardware taiwanesos, sembla que algun dia pot arribar a ser una realitat.

http://www.wsfii.org/
http://freifunk.net/
http://austinwirelesscity.org/
http://guifi.net/
http://www..savvilaro.com/
http://www.benito.com/
http://www.ausatel.com/


rilat – dm, 10/07/2007 – 21:57